Właściwości odżywcze suszonych daktyli? Kalorie, przepisy, smak

Dlaczego warto sięgać po daktyle?

Daktyle już od dawna znane są jako słodkie owoce stworzone jak gdyby specjalnie dla tych osób, które zmagają się z problemami z trawieniem. Charakterystyczne jest dla nich to, że nie tylko znakomicie balansują proces trawienia, ale również biorą w nim czynny udział. Gdy organizm jest przemęczony, by w pół godziny po ich spożyciu dodają mu energii, a ich wyjątkowe właściwości sprawiają, że poleca się je kobietom w połogu dążącym do jak najszybszego odzyskania pełni sprawności. Niekiedy można też usłyszeć, że już jeden daktyl w ciągu dnia może mieć zbawienny wpływ na nasz wzrok, już z tego wynika więc, że spożywanie tych owoców posiada wiele zalet.

Na pierwszy plan wysuwa się to, że są one bogatym źródłem witaminy A, dla której charakterystyczne jest to, że chroni nie tylko nasz wzrok, ale również skórę. Popularność zdobyła sobie równie jako przeciwutleniacz, a przecież w daktylach występuje w towarzystwie witaminy B1, B2, B3, B5, C oraz K. Jakby tego było mało, daktyle są bogate w potas, magnes, mangan, wapń oraz w niacynę.

Mówiąc o zaletach daktyli często zwraca się też uwagę na ich właściwości przeczyszczające, już choćby dlatego powinny być stałym elementem diety osób zmagających się z problemem zaparć. Tu szczególnie dobre rezultaty przynosi namoczenie ich w wodzie i pozostawienie ich w niej przez całą noc, a zjedzenie – dopiero następnego dnia rano.

Powodów do narzekania nie mają też te osoby, które zmagają się z problemami z jelitami. Gdy daktyle są spożywane z pewną regularnością usprawnieniu ulega praca „dobrych” bakterii, a co za tym idzie – zmniejsza się negatywny wpływ tych, które mają destrukcyjny wpływ na proces trawienia. Poza tym daktyle są dobrym rozwiązaniem dla osób zmagających się z niedowagą. W ich skład wchodzą tłuszcze, cukry, proteiny oraz witaminy, a te sprawiają, że proces nadmiernej utraty wagi może zostać zatrzymany. Co więcej, daktyle spożywane w towarzystwie pasty ogórkowej to rozwiązanie, które szybko pomoże przybrać na wadze.

Na tym jednak nie koniec, naukowcy nie mają bowiem wątpliwości, co do tego, że dla daktyli charakterystyczny jest ich bardzo dobry wpływ na serce. Po raz kolejny dobrym sposobem jest pry tym namoczenie ich na noc i zjedzenie rano. Kuracja przynosi rezultaty już wtedy, gdy stosuje się ją dwa razy w tygodniu. Panowie docenią i to, że daktyle przyczyniają się do podniesienia sprawności seksualnej. Tu wskazane jest moczenie ich w kozim mleku i wypijanie z dodatkiem miodu i kardamonu.

Wśród składników wchodzących w skład daktyli sporym zainteresowaniem cieszy się potas. Przydaje się on podczas biegunki, a ponieważ daktyle łatwo się trawią, dostarczenie go do organizmu nie jest problemem. Wśród właściwości daktyli wymienia się również wspomaganie procesu leczenia raka jamy brzusznej. Ich działanie można porównać z działaniem tonika, dla którego charakterystyczna jest zdolność do oczyszczania organizmu ze zbędnych toksyn. A przecież mamy do czynienia z rozwiązaniami naturalnymi, co również jest nie bez znaczenia, charakterystyczne jest bowiem dla nich to, że trawi się je z dużą łatwością i bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych.

Wśród elementów wchodzących w skład daktyli znajduje się między innymi błonnik pokarmowy. Jest on bardzo sycący, a jednocześnie przyczynia się do tego, że organizm jest chroniony przed działaniem złego cholesterolu. Ważnym składnikiem jest też kwas taninowy znany jako dobry przeciwutleniacz z właściwościami przeciwzapalnymi, a nawet przeciwkrwotocznymi. Daktyle są również znakomitym źródłem żelaza dzięki czemu wspomagany jest przepływ krwi w organizmie. Przydają się również wtedy, gdy walczymy z kacem po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu.

Leave a comment