Spirulina – zielononiebieska alga o nieprzeciętnym działaniu zdrowotnym?

W ostatnich latach zdrowy tryb życia zyskuje coraz większe grono zwolenników. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy i w jakich ilościach. Nie zaspokaja nas tanie jedzenie z lokali, typu: fast food. Idealny posiłek to taki, który oprócz tego, że wyśmienicie smakuje, dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów. Mówiąc krótko – stopniowo uświadamiamy sobie, że jesteśmy tym, co zjemy!

Choć coraz częściej na wielu blogach można spotkać wpisy poświęcone spirulinie, to jednak nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, czym tak właściwie jest ten produkt. W tym artykule znajdziesz wiele cennych i przydatnych informacji o spirulinie. Dowiesz się, jakie właściwości zdrowotne posiada spirulina oraz jak wprowadzić ją do codziennej diety.

Kilka słów o spirulinie….

Spirulina zaliczana jest do grupy zielononiebieskich alg. Jej cechą charakterystyczną jest spiralny kształt. Warunki, w których dojrzewa spirulina sprawiają, że roślina ta jest w pełni czysta i bezpieczna dla ludzkiego organizmu. Okazuje się, że cudowne właściwości spiruliny były znane już naszym przodkom. Wiele źródeł historycznych potwierdza, że spirulina stanowiła główne źródło pożywienia dla Majów i Azteków.

Działanie spiruliny

Spirulina cieszy się popularnością na całym świecie głównie dlatego, że posiada zdolność do oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Ta zielona alga rekomendowana jest dla osób, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem “złego” cholesterolu. Spirulina została doceniona nie tylko przez grono dietetyków, ale również lekarzy. Dziś już wiadomo, że roślina ta wspomaga produkcję białych i czerwonych krwinek.

Liczne badania potwierdzają, że spirulina okazuje się pomocna w zwalczaniu wielu infekcji. Skład spiruliny obfituje w minerały. Duża zawartość minerałów sprawia, że spirulina odkwasza organizm oraz przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Skład spiruliny został dokładnie przebadany. Dziś już wiadomo, że ta zielononiebieska alga to źródło białka – to niezwykle cenna informacja dla osób, które stosują dietę wegetariańską. Być może myślisz, że niedobór pewnych składników odżywczych nie powoduje żadnych szkód w organizmie. Czas wyprowadzić Cię z błędu! Konsekwencją niedoboru białka jest zahamowanie wzrostu organizmu oraz problem z rozwojem intelektualnym.

Co jeszcze powinieneś wiedzieć o spirulinie?

Spirulina to produkt wielozadaniowy, skierowany do szerokiego kręgu odbiorców. Spirulina obfituje w zawartość żelaza, dlatego alga ta powinna zagościć w jadłospisie u osób cierpiących na anemię lub białaczkę. Spirulina, zdaniem wielu specjalistów, powinna zostać okrzyknięta najlepszym zdrowym produktem ułatwiającym odchudzanie. Okazuje się, że spirulina hamuje łaknienie, a tym samym – chęć sięgnięcia po jedzenie pojawia się znacznie rzadziej.

Spirulina działa wielokierunkowo. Produkt ten rozwiązuje problemy z zatokami, kaszlem, katarem. Alga ta jest w pełni bezpieczna dla pacjentów, którzy cierpią na wrzody żołądka i dwunastnicy. Dermatolodzy potwierdzają cudowne działanie spiruliny, która wykorzystywana jest w leczeniu wielu chorób skórnych.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s