Stevia to samo zdrowie! Poznaj nieprzeciętne właściwości stevii

Na ryku istnieje wiele zamienników klasycznego białego cukru. Najczęściej biały cukier zastępujemy dość popularnym w Polsce produktem, jakim jest miód. Dietetycy od lat apelują, by w miarę możliwości jak najbardziej ograniczyć spożywanie cukru. Okazuje się, że nadmiar każdego cukru szkodzi! Cukier spożywany w nadmiernej ilości sprawia, że nasz organizm nie funkcjonuje tak, jak powinien. Takie warunki sprzyjają rozwojowi wielu chorobom cywilizacyjnym. Być może nawet nie masz świadomości tego, że cukier zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2., sprzyja rozwojowi chorób serca oraz prowadzi do psucia zębów. Jeśli mowa o zdrowych zamiennikach klasycznego, białego cukru, to warto wspomnieć o stevii.

Czym tak właściwie jest stevia?

Stevia to naturalny słodzik roślinny. Na rynku stevię możesz znaleźć w postaci ususzonych liści lub tabletek. Stevia cieszy się popularnością na całym świecie głównie dlatego, że nie posiada żadnych kalorii! Jeśli myślisz, że rezygnacja z cukru oznacza to, że będziesz musiał raz na zawsze zapomnieć o słodkim smaku w ustach – mylisz się! Okazuje się, że stevia jest nawet 35 razy słodsza w smaku od klasycznej sacharozy. Stevia oprócz tego, że pozytywnie wpływa na ludzki organizm, świetnie sprawdza się w kuchni. To produkt wydajny, którego właściwości nie są zatracane w wyniku działania wysokiej temperatury.

Stevia nie zawiera sacharozy

Stevia nie zawiera sacharozy, co oznacza, że w żadnym stopniu nie zagraża naszemu zdrowiu. Stevia, w przeciwieństwie do klasycznego białego cukru, nie prowadzi do odkładania się tłuszczu w sercu i innych niezwykle ważnych narządach naszego organizmu. Stevia nie zagraża również zdrowiu naszych zębów – dzięki temu produktowi możesz zapomnieć o próchnicy! Badania potwierdzają, że stevia to zdrowy i bezpieczny słodzik rekomendowany dla osób cierpiących na cukrzycę.

Stevia w kosmetyce

Stevia to nie tylko naturalny słodzik. Właściwości tej rośliny oraz jej potencjał został wykorzystany w kosmetologii. Dziś już wiadomo, że stevia stosowana w formie maseczek lub okładów zamyka pory, dezynfekuje skórę oraz leczy rany – dlatego kosmetolodzy wykorzystują stevię w leczeniu trądziku.

Skład stevii – analiza

Skład stevii został dokładnie przebadany. Dziś już wiadomo, że stevia to źródło niezwykle cennych witamin i minerałów, takich jak: witamina C, witamina B, wapń, selen, krzem, potas, magnez, chrom, żelazo, cynk i magnez. W stevii znajdują się również inne, mniej znane substancje, do których należy zaliczyć: apigeninę, lupeol, kwas chlorogenowy, kwas mrówkowy, kwas kawowy, ksantofile i kemferol.

Niebezpieczny cukier

Wyniki badań są przerażające. Okazuje się, że przeciętny Europejczyk spożywa w ciągu dnia aż 130 gram cukru! Choć o szkodliwości klasycznego cukru mówi się od lat, to niestety nie każdy potrafi ograniczyć jego spożywanie. Należy jednak obalić mit, iż rezygnacja z cukru oznacza pożegnanie się ze słodkim posmakiem w ustach! Jest wiele naturalnych słodzików, które natura stworzyła z myślą o osobach, dla których priorytetem jest zdrowie!

Korzystałam z informacji:
http://zdrowamicha.blogspot.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s