Właściwości fig suszonych? Cena, kalorie, przepisy itp.

Figi – wspaniałe właściwości zdrowotne

Figi to egzotyczne owoce, które pochodzą z krajów śródziemnomorskich i są dobre nie tylko na trawienie. Badania, które obecnie są prowadzone pokazują, że dzięki spożywaniu fig można oczekiwać na to, że cholesterol w naszym organizmie będzie ulegał zmniejszeniu i praca układu krwionośnego będzie lepsza.

Azja mniejsza to pierwsze miejsce, gdzie figi się pojawiły. Dalej stały się one również chlubą terenów śródziemnomorskich. Obecnie słyną z nich takie kraje jak Turcja czy Grecja, ale tak naprawdę występują one w bardzo wielu miejscach na całym świecie. To jak wyglądają drzewa figowe będzie oczywiście uzależnione od konkretnego gatunku, ale mogą one nawet sięgać trzech metrów wysokości.

Owoce dojrzałe będą miały kształt podobny nieco do gruszki.

Te w kolorze zielonym najczęściej przeznaczone są na suszenie a te ciemnofioletowe nadają się do zjadania na surowo.

Zapis koreański ale chińskimi literami a więc tak zwany sino-koreański przedstawia nam nazwę figa jako owoc bez kwiatu. Prawdopodobnie wzięło się z to z tego, że kwiaty w przypadku tego owocu są schowane w torebkach i będą niewidoczne.

Już od naprawdę bardzo dawna wiadomo, że figi są takim elementem, który będzie regulował pracę układu pokarmowego. Pomocne mogą być w leczeniu gardła czy w też w problemach z hemoroidami.

Od dłuższego czasu prowadzone są różnorakie badania, które mają pokazać jak wiele różnych możliwości daje nam figa. Okazuje się, że jest to owoc, w którym znajduje się bardzo wiele błonnika pokarmowego. W ten sposób figi mogą działać na obniżenie cholesterolu we krwi i dzięki temu będą one regulowały pracę układu krwionośnego. Będzie to taki produkt, który zawsze jest bogaty w potas i nie będzie to bez znaczenia, gdy chodzi o osoby cierpiące na nadciśnienie. Badania potwierdzają, że spożywanie takich posiłków, w których mamy w dużej ilości ten pierwiastek może sprawić, że ciśnienie będzie niższe. Dodatkowo okazuje się również, że przez regulację pracy naczyń krwionośnych figi staną się pomocne również w leczeniu hemoroidów.

figi można podzielić na dwie kategorie. Mają one trzy właściwości: przeciwulteniającą, przeciwdrobnoustrojową i przeciwzapalną oraz trzy wspomagające właściwości: trawienną, zaparcia i problemy sercowo – naczyniowe. Badania pokazują, że również mamy takie działania, które związane są z walką z cukrzycą czy rakiem. Wynikają one przede wszystkim z tego, że figa ma wspomniane silne działanie przeciwutleniające. Może ono doskonale wpływać na poprawę wzroku gdy mamy zwyrodnienie plamki żółtej. Dodatkowo można także oczekiwać, że figi będą dobrze działały na funkcje naszej wątroby.

Oprócz tego, że figi to owoce, które są zdrowe to również można mówić o tym, że będą one smaczne.

Nadają się zjedzenia same, świeże jak i też suszone. Oczywiście mogą się one stać dodatkiem do różnych potraw. Można przygotować z nich przetwory. Suszone figi są nieodłącznym elementem tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia w naszym kraju. Jeśli mają utrzymać swoje właściwości trzeba je przechowywać w lodówce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s